Badania archeologiczne pozwalają stwierdzić, że kukurydza była
uprawiana na płaskowyżu meksykańskim już siedem tysięcy lat temu. Nie
odnaleziono dzikiej formy kukurydzy, nie wiadomo czy wyginęła, czy też
nigdy nie istniała? Być może kukurydza "została stworzona" przez
człowieka w wyniku krzyżowania i selekcji teosinte - dziko rosnącej
trawy z rodzaju Zea.
Przed przybyciem Krzysztofa Kolumba, kukurydza
była uprawiana na kontynencie amerykańskim na terenach od wschodniej
Kanady aż po Ziemię Ognistą, na południowym wybrzeżu Ameryki
Południowej. W Andach nawet na wysokości 4 tysięcy m n.p.m. Europejscy
odkrywcy opisali ją jako "ogromną roślinę, posiadającą piękną łodygę i
złociste ziarno". Prawdopodobnie już w 1494 roku kukurydza trafiła do
Hiszpanii, stąd rozpowszechniała się w Europie, w Azji i w Afryce.
Obecnie kukurydza jest, obok pszenicy i ryżu, jedną z najpowszechniej
uprawianych roślin na świecie. Pod względem powierzchni uprawy, zajmuje
po pszenicy drugie miejsce na świecie. Jej zasiewy w roku 2004 wyniosły
155 milionów hektarów w tym 140
milionów ha kukurydzy ziarnowej i 15 milionów ha
kukurydzy kiszonkowej. W Unii Europejskiej 25 całkowita powierzchnia
uprawy wynosi 11 milionów ha w tym na ziarno 6,5 miliona ha
i 4,5 miliona ha na kiszonkę Zbiory na poziomie 600 milionów
ton rocznie stawiają kukurydzę na pierwszym miejscu wśród
uprawianych zbóż
Na kuli ziemskiej występuje ponad 200 różnych
typów kukurydzy. Różnią się one, między innymi,
długością okresu wegetacji od 60-70 dni do 10-11 miesięcy, wysokością
łodygi od 30-40 cm do ponad 10 m, budową ziarniaków i
rodzajem skrobi
Kukurydza rośnie w różnych strefach klimatycznych od klimatu
suchego, występującego w Ameryce Centralnej, poprzez strefę klimatu
umiarkowanego występującego w Europie Wschodniej do strefy klimatu
wilgotnego w Azji Południowo Wschodniej.
Domena: jądrowce
- Królestwo rośliny
- Podkrólestwo naczyniowe
- Nadgromada nasienne
- Gromada okrytonasienne
- Podgromada Magnoliophytina
- Klasa jednoliścienne
- Podklasa komelinowe
- Nadrząd sitopodobne
- Rząd wiechlinowce
- Rodzina wiechlinowate
- Plemię kukurydzowe
- Rodzaj kukurydza
- Nazwa systematyczna
- Zea mays L.
Odmiany botaniczne kukurydzy zwyczajnej:
kukurydza twarda (kukurydza zwykła) (Zea mays var. indurata) - agrotechnicznie dzieli się na odm. drobno- i gruboziarniste. Ziarno ma gładkie, głównie o barwie żółtopomarańczowej i szklistym przełomie. Ziarno w postaci śrutowanej jest jedną z najcenniejszych pasz dla tuczników. Jednocześnie służy do produkcji mąk i kasz.
kukurydza koński ząb (Zea mays var. indentata) - Owoce tworzą ziarna spłaszczone, o wydłużonym kształcie z wgłębieniem na wierzchołku. Zaletą odmiany jest tworzenie bardzo dużej ilości masy zielonej, która w postaci zielonki, kiszonki oraz zmielonego suszu jest bardzo cenną paszą dla bydła i trzody.
kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) - Ziarno pomarszczone, wewnątrz szkliste. Najczęściej wykorzystywana jako warzywo do produkcji mrożonek i konserw. kukurydza pękająca (Zea mays var. everta syn. Z. m. var. microsperma)
Pokrój O wzniesionym, pojedynczym źdźble, wysokości 0,5 do 2,5 m - zależnie od odmiany (w tropikach nawet do 6m).
Łodyga W węzłach pełna, międzywęźla wypełnione gąbczastym rdzeniem. W wilgotniejszym klimacie niektóre odmiany w węzłach tworzą przybyszowe korzenie podporowe.
Liście Skrętoległe, sfalowane, o szerokiej blaszce i krótkim języczku, z wierzchu lekko omszone, pojedynczo wyrastające z węzła.
Kwiaty
Roślina jednopienna i wiatropylna.
Kwiatostany męskie
w postaci wiechy złożonej o dł. 10 do 40 cm osadzone na wierzchołkach
źdźbeł. Wiecha składa się z licznych, dwukwiatowych kłosków
osadzony parami, spiralnie, na osi kwiatostanowej. W kwiecie trzy
pręciki z pylnikami zawierającymi do 2500 ziaren pyłku. Kwiatostany
żeńskie osadzone na skróconych pędach bocznych
przekształconych w osadki tworzące kolby stojące pojedynczo w
pachwinach liści, okryte
pochwami liściowymi. Kłoski kolby są dwukwiatowe, z których
jeden ma normalnie rozwinięty słupek z bardzo długim znamieniem (nawet
do 70 cm), drugi jest szczątkowy, niezdolny do zapłodnienia i tworzenia
nasion. Masa kwitnącej kolby waha się od 40 do 500 g.
Owoc Ziarniak o bardzo zmiennym kształcie i ubarwieniu zależnym od odmiany . Dojrzałe od koloru białego poprzez żółty, pomarańczowy, brunatny do ciemnofioletowego.
Kukurydza jest ciepłolubną rośliną jednoroczną, mogącą
dorastać do ponad metra wysokości. Jest cennym źródłem
selenu, witaminy E, b-karotenu, może być stosowana w diecie
bezglutenowej. Jest łatwa w uprawie, nie toleruje jednak
przymrozków. Uprawiać możemy kukurydzę cukrową,
której kolby spożywamy na surowo lub po ugotowaniu, oraz
kukurydzę pękającą, z której można robić popularny popcorn.
Uprawa
- kukurydzę możemy uprawiać z siewu wprost na grządkę lub z rozsady.
Warzywo to wymaga gleby próchniczej, ciepłej,
przepuszczalnej, o pH od 6,0 do 6,5. Na glebach słabszych na około dwa
tygodnie przed siewem warto zastosować nawóz mineralny (np.
Azofoskę lub Fructus). Wysiew do gruntu kukurydzy cukrowej możemy
przeprowadzać przez cały maj. Kukurydzę pękającą należy wysiać jak
najwcześniej, tj. w pierwszej połowie maja. Nasiona umieszczamy w
glebie na głębokości około 4 cm. Aby zapewnić dobre zapylenie i pełne
kolby najlepiej sadzić kukurydzę w blokach po kilkanaście w rozstawie
około 30 cm.
Jeżeli mieszkamy na obszarach gdzie wiosna przychodzi późno,
a zależy nam na wczesnych plonach, możemy uprawiać kukurydzę z rozsady.
Rozsadę, przygotowaną najlepiej w wielodoniczkach, wysadzamy po upływie
3 do 4 tygodni.
Zabiegi pielęgnacyjne w czasie wegetacji ograniczają się
głównie do odchwaszczania (aby nie uszkodzić korzeni roślin
nie powinno się motyczyć zbyt głęboko) i nawadniania w czasie suchej i
gorącej pogody (największe zapotrzebowanie na wodę występuje w okresie
kwitnienia i dorastania kolb). Kiedy rośliny wytworzą po sześć do
siedmiu liści, warto wykonać nawożenie pogłówne saletrą
amonową.
W przypadku kukurydzy cukrowej ważne jest przeprowadzenie zbioru w
odpowiednim terminie. Zbiory przeprowadzamy gdy końce "nitek"
wyrastających z kolby są suche i brązowe, a po przekłuciu ziarnek
wypływa z nich mleczny sok. Gdy sok jest wodnisty, ze zbiorem trzeba
jeszcze poczekać, a gdy sok okaże się ziemisty - niestety kolby są już
przejrzałe. Kolb nie należy przechowywać, najlepiej smakują świeże,
spożywane bezpośrednio bo zebraniu.
Kukurydzę pękającą zbieramy we wrześniu, gdy ziarniaki są suche i
twarde, a liście okrywające kolby - całkowicie suche.