Podstawowe
wymagania stawiane ziarnu przeznaczonemu do
przemiału to: duża zawartość bielma szklistego, pełna dojrzałość,
ziarniaki duże i kształtne o pełnej zdrowotności, o małym udziale
ziarna połamanego i popękanego. Ważna jest też jednolitość partii
ziarna i wyrównanie jego wielkości i zabarwienia. Podstawowe
znaczenie ma dobór odmiany, oraz odpowiednia agrotechnika.
Bardziej przydatne do przemiału w młynach są kukurydze o ziarnie typu
flint. Zawierają one zwykle więcej bielma szklistego niż mączystego,
mają dużą gęstość i twardość.
Otrzymywanie skrobi z kukurydzy odbywa się najczęściej metodą tzw. przemiału na mokro. Przetwarzając ziarno kukurydzy w krochmalniach uzyskuje się skrobię oraz zarodki. W przemyśle skrobiowym Unii Europejskiej wykorzystuje się głównie ziarno kukurydzy wyprodukowane w krajach południowej Europy, jedynie w sezonie zbiorów przetwarza się wilgotne ziarno (bez suszenia) z lokalnej produkcji. Ziarno przeznaczone dla przemysłu skrobiowego powinno zawierać dużo mączystego bielma i wysoką zawartość skrobi; być w pełni rozwinięte i wykształcone, nie uszkodzone w czasie zbioru i o dobrym stanie zdrowotnym. Uprawiane w naszej strefie klimatycznej odmiany dają niższą wydajność skrobi.
Ziarno kukurydzy jest doskonałym surowcem do produkcji
alkoholu, zarówno w gorzelniach jak i browarach. Przewyższa
wydajnością alkoholu z 1 ha wszystkie zboża, w tym również
pszenicę . Jeśli do tego uwzględni się wysokie plony, przewaga
kukurydzy nad zbożami staje się bardzo wyraźna. Przerób
kukurydzy w gorzelni w wielu przypadkach pozwala ominąć drogie
suszenie, przez co poprawia się ekonomikę produkcji.
Argumenty za
zwiększeniem przerobu kukurydzy na etanol:
- Wysokie plonowanie kukurydzy
- Na glebach słabych -
plony 2x wyższe niż innych
zbóż
- Duże zainteresowanie rolników uprawą na
ziarno
- Dziś - samowystarczalność, jutro nadprodukcja ziarna
- Zagospodarowanie ziarna nadpsutego i o niższej wartości paszowej
- Dobra jakość produktów ubocznych
- Możliwość wywalczenia większych
dopłat bezpośrednich na 1 ha kukurydzy
- Doskonale nadaje się do
zagospodarowywania odłogów
- Najmniejsze koszty środowiskowe
produkcji bioetanolu
Wzrasta zainteresowanie produkcją biogazu, z przeznaczeniem go
na cele ogrzewania gospodarstwa, a przy dużych instalacjach –
produkcji prądu elektrycznego. W procesie zgazowywania najczęściej
zużywa się płynne odpady i nawozy rolnicze (gnojowica,
gnojówka), które jednak mają bardzo małą
zawartość suchej masy. Doskonałym źródłem uzupełniającego
materiału roślinnego – może być zielonka (kiszonka) z
kukurydzy.
Może ona stanowić również główny
składnik fermentującej masy, dając dużą wydajność gazu. Jak wynika z
badań niemieckich, przy aktualnie uprawianych odmianach przeznaczenie
ich do produkcji biogazu pozwala uzyskać ok. 5-6 tys. m 3 metanu z 1
hektara. Dodatek kiszonki z kukurydzy zwiększa kilkukrotnie wydajność
energetyczną instalacji, co znakomicie poprawia efekty finansowe i
pozwala widzieć duże perspektywy i upowszechnienie produkcji biogazu i
jego przetwarzania w energię.
Kukurydza cukrowa - Wyróżnia się
tym, że cukry w ziarniaku nie są przetwarzane na skrobię, używana
wyłącznie w żywieniu ludzi, spożywana w Europie głównie w
postaci ziarna, w obu Amerykach w postaci pieczonych kolb.Kukurydza
cukrowa (potocznie zwana słodką) w Polsce jest rośliną stosunkowo nową,
a wzrost jej spożycia uwarunkowany jest nie tylko względami
psychologicznymi, ale również znajomością zasad uprawy i
wykorzystania. Do niedawna jedną z przyczyn hamujących wzrost
powierzchni uprawy kukurydzy cukrowej był brak wartościowych odmian
polskich na rynku nasiennym oraz odmian o różnej wczesności
i przydatności do konsumpcji bezpośredniej i dla przemysłu
przetwórczego.
Obserwowany obecnie duży postęp hodowlany w
przypadku tej rośliny wyraża się obecnością na rynku znacznej liczby
nowych odmian mieszańcowych. W Polsce powierzchnia jej uprawy wynosi
około 3 tys. ha, a możliwości uprawy i jej pełnego wykorzystania ocenia
się na 5 do 6 tys. ha. Spożycie w ostatnich latach na statystycznego
mieszkańca wynosiło 0,5 kg. Tymczasem zasługuje ona na dużo większe
rozpowszechnienie, nie tylko ze względu na duże walory smakowe, lecz
także na duże wartości odżywcze.