Kukurydza cukrowa - Polska jest krajem,
który ma wystarczająco korzystne warunki do uprawy kukurydzy
cukrowej. Wymagania klimatyczne kukurydzy cukrowej w większości
rejonów kraju mogą być w pełni zaspokojone i dlatego jej
uprawa nie podlega rejonizacji. Tym niemniej najlepsze warunki
sprzyjające uzyskiwaniu wysokich i opłacalnych plonów są w
tych rejonach kraju, w których zalecana jest uprawa
kukurydzy pastewnej na zbiór ziarna, a więc na zachodzie i
południu kraju. Nie zaleca się jej uprawiać jedynie na terenach
górskich i podgórskich.
Kukurydza cukrowa jest atakowana przez stosunkowo małą ilość
chorób i szkodników. Jednak ze względu na coraz
większe upowszechnienie jej uprawy, niektóre choroby i
szkodniki mogą występować bardziej masowo i powodować większe straty.
Bywają również lata o wyjątkowo sprzyjającym dla ich rozwoju
układzie warunków pogodowych, co nie powinno zaskakiwać
plantatorów. Najważniejsze choroby i szkodniki zagrażające
kukurydzy cukrowej to głownia guzowata kukurydzy, ploniarka
zbożówka i omacnica prosowianka. Uprawa kukurydzy cukrowej
jest wysoce opłacalna, a poziom opłacalności przekracza 200 %. Sprzedaż
kolb na rynek pozwala uzyskać wyższy dochód niż przy
sprzedaży do przetwórni, jednak obarczona jest znacznym
ryzykiem, wynikającym z potrzeby zagwarantowania sobie zbytu surowca.
Kukurydza cukrowa nie jest w kuchni polskiej tak popularna jak jęczmień
czy pszenica i dlatego warto nasz jadłospis o ten surowiec wzbogacić.
Wartość odżywcza kukurydzy cukrowej oraz wartości smakowe to
główne, choć nie jedyne, walory produktu. Potrawy z tej
rośliny bardzo popularne w różnych regionach świata powinny
również w naszym kraju wejść na stałe do jadłospisu jako
podstawowy element zasady racjonalnego żywienia i urozmaicenia naszego
sposobu odżywiania się. Dodatkowa wartość kukurydzy cukrowej to jej
duże znaczenie dietetyczne (dieta bezglutenowa).
Stworzona została genetycznie modyfikowana kukurydza,
która
może się stać wydajnym źródłem żelaza. Niedobór
tego mikroelementu jest poważnym problemem żywieniowym w krajach
rozwijających się. Dieta uboga w żelazo, dotykająca prawie
dwóch miliardów ludzi, jest przyczyną anemii u
dzieci, chronicznego znużenia u dorosłych. Naukowcy pod kierownictwem
Evy Stoger z Aachen University w Niemczech zmodyfikowali kukurydzę
poprzez wprowadzenie do jej genomu dodatkowego genu z soi i grzyba
Aspergillus. Oba geny, działając wspólnie, odpowiedzialne są
za wydajniejsze pobieranie żelaza z gleby oraz udostępnianie go w
formie łatwo przyswajalnej dla ludzi.
Gen soi produkuje białko - ferrytynę, która wiąże się z
żelazem pomagając w pobieraniu go z gleby przez roślinę - fakt ten był
znany już wcześniej. Jednak trudności w przyswajaniu żelaza z nasion
kukurydzy związane są z obecnością w niej kwasu fitynowego
(który dla zarodka jest naturalną rezerwą fosforu). Problem
ten rozwiązano dzięki drugiemu genowi, z grzyba Aspergillus,
odpowiedzialnego za produkcję fytazy, enzymu rozkładającego kwas
fitynowy, co niwelowało jego negatywny wpływ, dzięki czemu żelazo
stawało się dostępne dla organizmu człowieka.
Badania in-vitro wskazały, że komórki ludzkiego jelita
wchłonęły trzy razy więcej żelaza z kukurydz modyfikowanej genetycznie,
niż od odmiany niemodyfikowanej. Samo przyjmowanie żelaza jest procesem
skomplikowany, zależnym od innych substancji odżywczych. Np. obecność w
posiłku kwasu askorbinowego (witaminy C) wpływa na lepsze pobieranie
żelaza.